Nā mea kanu lāʻau

Barberry: ka hana, hoʻohana, nā pono waiwai a me nā hōʻai'ē

ʻAʻole i kēia lā ka launaʻole o Barberry i nā māla a me nā māla. ʻAʻole makemake nui nā māla e hana i nā lāʻau kākalaioa a hanaʻole i ka meaʻole. ʻO Barberry, kona mau waiwai waiwai a me nā mea hōʻeha iʻikeʻia e ke kanaka no ka manawa lōʻihi. Ma waena o kona mau pono (me ka hoʻokaʻawaleʻoleʻana i nā mea i koe - nā mea hoʻonani, nā momona, nā meaʻono, a me nā mea'ē aʻe) i ka mea mua, he mau hōʻailona ho'ōla o ka barberry aiʻole, e like me ia i kapaʻia ai, "lemoni'ākau".

Keʻike neiʻoe? Nui nāʻano, kahi i loaʻa ai ka inoa barberry. Hoʻokahi a hoʻokahi - mai ka hua'ōlelo Helene "berbery" - kahiʻano o ka pū (keʻano o nā lau, nā pua o nā pua melemele o ka barberry e like me kēia pū). ʻO kekahi e wehewehe ana i kahi barberry e pili ana i ka inoa o kahi lāʻau kanu me Berbers (ka poʻe kahiko o North Africa) nāna i lawe mai i ka lāʻau i'Europa. Noho mauʻo Barberry i nā latitudes ākea a me nāʻano haʻahaʻa o Eurasia,ʻAmelika a meʻAmelika.

ʻO ka mea hana lāʻau o barberry

ʻO Barberry (Berberis vulgaris) he mea nui loa ia e like me "nā kākalaioa'ōpala", "kislyanka", "kaomi'alama", a me nā mea'ē aʻe. Loaʻa iā lākou:

  • ma kahi o 11 alkaloids. ʻO ka barberry kahi mea kiʻekiʻe o ka berberine (ʻo konaʻano nui kēia), a me ka palmitin, berberrubine, columbanine, berberine, a pēlā aku;
  • nā flavonoids;
  • nāʻaila nui;
  • tannins;
  • lutein;
  • ka moe;
  • nā lāʻau barberry momona (ma nāʻano - 15%);
  • ka puaʻa kalamele (ʻona);
  • pectin;
  • nā huaʻai (P, E, B1, C, BB, B2, nā pāti, a me nā mea'ē aʻe);
  • waikawa (ascorbic, tartaric, citric, malic);
  • ka huaʻala, glucose.

ʻO ka helu o ka ikehu he 29.6 kcal no 100 g.

Keʻike neiʻoe? ʻO Berberine alkaloid, i loaʻa i ka rhizomes a me nā māhele'ē aʻe o ka barberry, he like kona mau waiwai i quinine, a uaʻaeʻia e hoʻohanaʻia i ka mālamaʻana i ka maʻi malaria. I ka makahiki 1977,ʻikeʻo D. Koshtyalova akā hiki iā ia ke hana i barberry:ʻo ka alkaloid i loko o nā pūpū a me nā lau o ka lāʻau glaucine i loaʻa ka hopena a me ka hopena.

He aha ka barberry pono e hoʻohana ai?

ʻO Barberry kekahi mauʻoihana olakino ma muli o kona mau hui kūikawā o nā māmā.

Ma waena o nā waiwai nui loa:

  • kaʻoluʻolu (he mana hoʻoikaika kino ma ke kino);
  • diuretic, diaphoretic (kōkua maikaʻi i ke anu.);
  • ka excretion biliary;
  • (anti-inflammatory (hoʻoponopono maikaʻi i nā disorders o ke system geninary);
  • antioxidant (kōkua me ka lāʻauʻawaʻawa, toxins, me kaʻole o nā toxins);
  • hua'ōlelo bactericidal;
  • ana i ka tonic a me ke kākoʻo immuno;
  • anti-leukemia a me ka hōʻalo i ka hana kīpē;

Keʻike neiʻoe? ʻO nā hua lāʻau lāʻau lāʻau o barberry i hoʻohanaʻia e nā kāhuna a me nā mea ho'ōla ho'ōla maʻAigupita kahiko, India,ʻo Babulona. Ua mālamaʻia nā papa lepo kahiko o Assuria e pili ana i ka hana a barberry e hoʻomaʻemaʻe i ke koko i 2500 mau makahiki i hala. Ua manaʻoʻo Avicenna e ho'ōla i nā maʻi maʻi a hemo i ka bele me ke kōkua o barberry. I ka Middle Middle, ua hoʻohanaʻia i ka maʻi hepatitis, avitaminosis, scurvy me kēia mea kanu. Mai ka kenekulia 16, hoʻomaka ke kumu lāʻau e ulu maʻEnelani, Farani, Suède,ʻItalia.

Ke hoʻohana nei ka barberry i ka lāʻau lapaʻau?

Hoʻoponopono i nā hana o ka barberry e hoʻohanaʻia e nā kauka o nā'āina he nui. He kaulanaʻo Barberry:ʻo nā lāʻau lapaʻau me ia ua hoʻolahaʻia iʻItalia (ka maʻi o ka'ōpū, nā maʻi pūpū), India (mai nā maʻi i hoʻolahaʻia e nā'ōpala), Iapana (hōʻailona anticancer), Pelekane Nui, Kina a me nāʻAmelika (mai nā hemorrhages, hemorrhoids, a me nā mea'ē aʻe).

Aia i loko o kā mākou mauʻoihana pharmacies:

  • nā lāʻau i hanaʻia mai ka barberry bark, - - "'Apepakai Berberine" (loaʻa i loko o nā papa he 50 mau papa). ʻO nā maʻi hepatitis, cholecystitis a me nā mea'ē aʻe kekahi e mālamaʻia me kēia mea biliary e ho'āʻoʻia a hoʻolimalimaʻia i kēia manawa;
  • "Choleletin" 1, 2 (48% mau pahuhoona i nā waihona barberry) - kōkua me nā cholelithiasis;
  • ka barberry tinctures (20%, 5%) - i hanaʻia mai nā lau o ka mea kanu. Kōkua lākou i ka ho'ōkiʻana i ka kahe i loko, hoʻonohonoho i ka hoʻoikaika, hoʻonui i ka hana o ke ake a me ka puʻupuʻu o ke naʻau;
  • helu Zdrenko (no ka hoʻomaʻamaʻaʻana i nā papalikalina pāʻani);
  • nā homeopathic hoʻomākaukau (nā granules "Chole-Gran", "Uro-Gran", "Hoʻokipa").

ʻO ka hoʻohanaʻana i barberry i nā lāʻau lapaʻau

ʻO ka lāʻauʻo Barberry a me nā lāʻau lapaʻau i hanaʻia ma ke kumu, ua loaʻaʻo ia i ka laulā nui i nā lāʻau lapaʻau. ʻO ka hoʻohanaʻana i nā meaʻai kūlohelohe me nā mea kāpiliʻiliahi hanaʻole hiki ke hōʻehaʻole i ke kino e hāʻawi i ka kōkua kūpono.

He mea nui! ʻO Barberry he mea halihali o ka'ōpala spoust (Līpia ma ka pala o Pers.) Ma nā hua (ʻo kaʻohi a me ka meaʻai). E hoʻonui i ka pilikia -ʻo ka'ōlelo hōʻeha o ka maʻi i pili wale nō ia ma lalo o keʻano o ka ulu koke o nā mea kanu i nā kumu.

ʻO Barberry rau decoction no nā maʻi maʻi a me ka nausea

Hoʻomākaukauʻia ka mea hana mai nā lau maloʻo. ʻO ka'ōmole o ka wai e pono ai 20 g o nā mea waiwai. Eʻoki i nā lau, waiho i kahi pahu. E ninini i ka wai anuanu. I ka wā e hoʻoulu ai, e ho'ēmi i ka wela a eʻaila i ka hulu no 15 mau minuke. E ku a ma kahi o 40 mau minuke. I ka wa e kuke ai, e hoʻopihaʻia kekahi o ka wai, i hiki ke hoʻokomoʻia ka wai. E lawe i ka paila heʻekolu manawa i ka lā.

ʻO ka mea hoʻonaniʻo Barberry me he febrifuge

No ka 200 ml o ka hulu, e ponoʻoe i 40 g hua maloʻo (ma mua o ka hoʻokomoʻana i ka barberry, eʻokiʻokiʻia), e hoʻolapalapa a e hoʻoppala i ka hapalua hora. E kuhi a ninini i ka wai paila (lawe mai i ka leo i 200 ml). E inu i ka lāʻau ma mua o kaʻaiʻana i 50 ml.

ʻO Barberry nā mea e hoʻokalakaʻia ai ka hepatitis

No ka mea e pono ai i ka kaʻala ke makemake i hapa hapalua o ka lepo maloʻo maloʻo. E'ōpala i nā aʻa i ka wai (200 ml) a e kuke no ka hapalua hola. E lawe i hoʻokahi teaspoonʻekolu manawa i kēlā lā i kēia lā.

Keʻike neiʻoe? I ka Greek kahiko, ua ulu ka barberry ma nā kīhāpai - ua manaʻo nā kānaka i ka ulu lāʻau i ka hale. Hoʻopiʻi ka poʻe Arabia i nā palepa i kālaiʻia i nā meaʻaina a nā mea aloha -ʻo kēia ka mea e hoʻonui i ka huhū a me ka hopu. I ka makahiki 2008, ua hiki i nā kńnaka epekema i Italia ke hoʻomākaukau i kahi hoʻomākaukauʻana mai kahi mea kanuʻaʻole i emi ma lalo o Viagra.

ʻO nā meaʻono o nā aʻa no ka hoʻomāmāʻana o nā'ā'ī

ʻO ka puna maikaʻiʻo Barberry ke hoʻopau i ka mumū ma ka waha o ka waha - hiki ke mālamaʻia i nā lāʻau ma ka holoiʻana i ka hoʻonani. No ka hana maikaʻi loa, e holoi i keʻano me nā decoctions o ke aʻa a me ka hele. E hoʻolapalapa iā lākou. Pono pono ke kinaki i ka'ōpala (1/2 teaspoon no 200 ml), e hoʻolapalapa. E'ōpala no 30 mau minuke, e hoʻohui i ka wai (ma kahi o kaʻeha) a me ke kahe. E holoi i ka waha i kekahi manawa i kekahi lā.

ʻO ka'āpanaʻo Bernberry no nā maʻi kīkiʻi a me nā maʻi

Kāpīʻia nā lau maloʻo (10 g), no ka'ōmole o ka wai e hoʻolapalapa, e pili kokoke ana, e hoʻoulu i loko o ka wai no 20 mau minuke.

E hauʻoli mālie (e pili ana i hoʻokahi hola). Ke kuhi, inā pono, e piʻi i luna me ka wai kohua. E inu i ka lāʻau lapaʻauʻehā manawa o ka lā, 50 ml.

ʻO ka'ōpū o ka kinona i ke komo

Hoʻokahi hapalua a me ka hapalua o ka punetene o kaʻeleʻele e hoʻokomo i loko o ka pahuʻepa opaque, e hoʻokahe i 100 ml o ka waiʻona, make a kau i ka pōʻeleʻele no nā lā he 14. Kuhi. E kūʻai ma kahi maikaʻi, e pale i ka mālamalama. E lawe i ka lāʻau lapaʻau he mahina a me ka hapalua a hiki i ka 20-30 hāʻule iʻekolu manawa i ka lā. Pono pono ke alakaʻi iʻelua papa hana no ka makahiki (me ka haha ​​i waena o lākou).

He mea nui! ʻO nā lāʻau lapaʻau a pau mai barberry e hana waleʻia wale nō ma nā'emela, ke aniani a me nā ipu.

Pehea e hoʻohana ai i ka barberry i ka cosmetology

E'ōlelo ana i kahi mea'ē aʻe e pono ai ka barberry, pono e hoʻohui i kēlāʻano barberry maoli e hiki ke mālama pono i kaʻili, ka lauoho, a pēlā aku. I loko o ka poʻe o ka cosmetology no nā kaʻina hana o ka barberry make decoctions:

  • kū'ē i ka dandruff. E puhi iʻelua mau punetena o nā hua maloʻo i 200 ml o ka wai. Ma hope o ka hoʻoulu a me kaʻoluʻolu, hoʻohanaʻia ma hope o ka holoiʻana i ka lauoho me kahi kahimapau - kaomi i loko o ka hiʻona;
  • lauoho lauoho lauoho. ʻO kahi decoction o nā lau a me nā hua he mea kūpono no ka lauoho lauoho a me ka mālamaʻana i ka maʻi pale (mālama i ka palaha, ka huhū a me ka mumū o ka maʻi poʻo, ka hoʻouluhiʻana i kaʻili). ʻO nā hua maloʻo maloʻo maloʻo aiʻole nā ​​lau o barberry. I loko o kahi kīʻaha nui, eʻoki i ka'ōpala me ka wai paila a waiho no 40 mau minuke. Ka lōʻihi o ka hoʻomalu - hoʻokahi mahina (me ka holoi 'ana i ka lauoho ma hope o ka holoiʻana i ke poʻo);
  • no ka hau hau. Hoʻopiliʻia kēlā lā kēia lā me kahi pahu kuʻi o kaʻaila o ke kōmaʻomaʻo a hoʻomaʻamaʻa i kaʻili, hoʻomaʻemaʻe iā ia mai kaʻeha, nā'āpana uila, nā smokey o nā wrinkles;
  • no kaʻiliʻeleʻele a hoʻohemo i nā manamana i ka maka a me nā lima. Hoʻohanaʻia nā Lotions mai ka decoction; i hanaʻia nā pā wai no nā lima.

ʻO nā masks barberry hōʻoiaʻiʻoʻia:

  • hoʻonui hou Eha mau punetene o na hua hou e kolo i kahi o ka pailala, e hui me ka puna o ka kirikino maikai, o ka oatmeal a me ka ohia apple. E noi i ka pale maka ma ka helehelena a ma hope o 10 mau minuke e hoʻomaʻemaʻe iā ia me ka'ōmaʻomaʻo uliuli;
  • maikaʻi. ʻO ka huapiʻi o nā hua hou (ke aniani),'ohemeal (half glass), nā hua, kahi teaspoon o ka meli a me ka hapalua hapalua o ka waiū wela i ka hana maikaʻi. E ninini i ka waiū i loko o ka'ōmole (e pehu), eʻoki i nā hua, hoʻohui i nā mea a pau. E hoʻopau i hope o 15 mau minuke.

Nā hāʻawi Barberry kahi palekana no ka pohō kaumaha ʻO kahi'ōmole kūmole o nā'ōpiopio (20 g) ma ka waiʻona.

E hele no ka 120 ml o ka waiʻona a noʻelua pule i hoʻopaʻaʻia i loko o ka pōʻeleʻele a me ka hauʻoli (ma mua o ka loaʻaʻana o ka momona a me ka waikawa).

ʻO keʻano o ka lapaʻau, he 30 mau lelo ma hope o kaʻai (ʻekolu pule).

ʻO ka hoʻohanaʻana i barberry i ka kukeʻana

ʻO Barberry e hoʻohanaʻia i meaʻai i nā wahi a pau, a he hoʻohana lōʻihi kona hoʻohanaʻana i ka kuke. ʻO kaʻaʻai kūmaʻa a me Central Asian ka hana hoʻolālā kahiko no ka pilaf a me ka shurpa mai kāna mau hua a waiho - ua hoʻolōlāʻia ka hana kuke, uaʻoluʻolu nā pā leʻaleʻa. Ua loaʻaʻo Barberry i ka laulaha nui ma ka hanaʻana i nā mea hoʻolaha (syrups, jellies, sweets, marshmallows, a pēlā aku). Hanaʻiaʻo Barberry mai:

  • ka kalo Ma hope o ka hoʻomaʻemaʻeʻana i nā hua, e hoʻoneʻeneʻe iā lākou i kahi o nā pīpī. Ke kuhi, e hoʻokomo i ke kō (1: 1) a e kuke no 10 mau minuke (e hoʻoneʻeneʻe mau i ka pahu). Hoʻopauʻia ka syrup wela i nā ipu i holoiʻia;

  • wai Ma hope o ka nininiʻana i ka wai, nininiʻia i loko o nā pūmāmā pono a pasteurized (15 mau minuke - kahi pahu luʻi), a laila ua sila.

    Ua waiwai ka wai i nā mea a pau ma mua o ka barberry pono. Ma hope iho, ua hoʻoholoʻia ka wai, a ua hoʻomākaukauʻia nā mea inu mai ia mea mai;

  • ka mīkini. E hoʻopiha i nā hua me ke kō (1: 1) a paʻa no nā hola he 12. Hoʻomākaukauʻo Simmer no 20 mau minuke. Hot jam pasteurized i loko o nā pahu no 30 mau minuke;

  • ka meaʻai i ka meaʻai a me ka iʻa. He kilokilo o nā hua e hoʻolapalapa, e hoʻopiliʻia ma kahi kānana maikaʻi. 250 g ke kora a me nā meaʻala (nā huamona, nā cloves, ka basil, ka hānai, a me nā mea'ē aʻe) ua hoʻonuiʻia i ka hopena huahua. ʻOhi a ulu a ulu;

  • ka barberry tea. ʻO nā meaʻono a me nā meaʻala, nui nā waiwai maikaʻi, kani. Hoʻopukaʻia 1 tsp. i nā hua barberry maloʻo i 200 ml o ka wai paila, hoʻokomoʻia no 8-10 mau minuke. Hoʻokomoʻia ka paʻakai i meaʻai.

Keʻike neiʻoe? I ka makahiki 19 a me nā kenekulia 20, i ka hopena o ka hōʻailona, ​​ua hoʻomākaukauʻia ka barberry kvass, ka vīneka ikaika (i hoʻopauʻia me ka wai a me ka wai) mai barberry ma Moscow mai ka barberry. Hoʻohana nuiʻia e like me ka hoʻonani maikaʻiʻana i ka barberry kaʻiʻia - ua ninini nā hua i ka paʻakai paʻakai-paʻakai me ka vīnega a me nā meaʻala.

ʻO Bernberry a me kona mau puaʻa melemele (me kahi momona kūponoʻole aʻaʻoleʻoluʻolu) e hoʻohanohanoʻiaʻo ia he ulu meli nani. ʻO kaʻona Barberry he kala gula, heʻono a me ka meaʻala maikaʻi. Eia kekahi, ua mālamaʻia nāʻano lāʻau lapaʻau o barberry i loko o ia mea, a ua kaulana maoli kēia meli i lāʻau lapaʻau.

ʻO kaʻohi a me ka mālamaʻana o nā meaʻoi

ʻO ka mea nui loa,ʻo ia ka hōʻiliʻili a me ka mālama ponoʻana o nā meaʻoi. ʻO ka barberry he lāʻau lāʻauʻoʻoleʻa, no laila ponoʻoe e hoʻolako pono iāʻoe iho ma mua o ka hōʻiliʻiliʻana - nā mīkina limaʻeleʻele, nā kapaʻeleʻele me nā lima lōʻihi a pēlā aku. ʻO nāʻano hoʻomākaukau no nā māhele likeʻole o ka mea kanu he likeʻole:

  • Kākoʻo ke aʻa i mālamaʻia iʻApelila aiʻole Nowemapa (i loko o ka manawa hoʻomaha). ʻO ka nui o nā aʻa i kālaiʻiaʻaʻole pono eʻoi aku ma mua o ka hapakolu o nā aʻa lāʻau a pau (hiki i ka loaʻaʻana o nā aʻa o ka mea kanu hoʻokahi ke hiki ma mua oʻelima mau makahiki ma hope aku). Ua paleʻia ke aʻa mai ka lepo, nā'ōpiopio aʻeleʻele paha. Hikiʻole ke holoi i ka holoi - e holoiʻia ka paila.
  • Nā hua i hōʻiliʻiliʻia ma ka mahinaʻo Kepakemapa-Novema Hiki ke hōʻiliʻiliʻia nā huaʻona nui o barberry - aia iā lākou nā pono kūpono loa loa (ʻo nā hua palaʻa a me nā hua'ōmaʻomaʻo he nui nā alkaloid).
  • Nani i hōʻiliʻiliʻia iʻApelila a me Mei. I ka pūnāwai, hiki ke weheʻia mai nā wana (me ke kōkua o nāʻaoʻao lōʻihi a me nāʻaoʻao).
  • Leaves (holoʻokoʻa,ʻaʻole i hōʻinoʻia e nā maʻi a iʻole nā ​​meaʻeha) e'āʻiliʻiliʻia e nā lima (e haehae, e like me keʻano, nā'ōpiopio'ōpiopio me nā lau) i Mei - Iune.

Hoʻopiliʻia nā'ōpala i hoʻohuiʻia: hoʻoheheʻeʻia i loko o kahi waihona ma lalo o kahi poʻi (aiʻole ma nā mea maloʻo) me ka ea lele maikaʻi. He hōʻailona o ka mākaukau o ka hua - kaʻole kalapokiʻole, ināʻoe e lawe i ka lima me kou lima. Pono nā'ōmole aʻa e loaʻa ka lemon ma ka haʻalulu, ke'alaʻolu a me kaʻawaʻawa. Hoʻomoʻaʻia nā mea momona i loko o nā pahu pahu pahu, pepa a me nāʻeke o ka lole no nā makahikiʻelua (ʻekolu makahiki).

Nā kū'ē'ē a me nā pilikia mai ka barberry

ʻO ka hoʻohanaʻoleʻana i ka barberry hiki ke alakaʻi i nā hopena kūwaino a me nā hopena kūponoʻole - ua pili pinepineʻia kona mau waiwai pono a maikaʻi. No laila, hiki i ka wahine ke hele i ka manawa o ka wā ma hope o ka manawa (post (contraction of the uterus), akā hiki ke alakaʻi i ka hāʻuleʻole inā e laweʻoe i barberry i ka wā'ōpū. ʻO nā kuʻuna a me nā hihia:

  • makahiki i piha i ka 12 mau makahiki;
  • nā hōʻailona o ka hepatitis;
  • ka'ōpū a me ka hānai;
  • ka cirrhosis o ke akepaʻa;
  • kaheʻana i ka wā o ka menopause.

He mea nui! I ka lawelaweʻana me barberry, ponoʻoe e nīnau i ke kauka - hiki i kahi mea kiʻekiʻe o ka berberine ke hoʻopōʻino i ke ake. ʻO ka hoʻohanaʻana i nā huaʻole o barberry he mea weliweli ia e ola - he lāʻau make.